iunie 09, 2010

Sindicalistii au incheiat protestul la Ministerul Educatiei si merg in Piata Universitatii

Posted on 15:36 by buruista



Sindicaliştii FSLI au încheiat protestul de la Ministerul Educaţiei, arătând că vor merge, la ora 17.00, în Piaţa Universităţii, unde îl vor aştepta pe preşedintele Traian Băsescu să stea de vorbă cu oamenii, aşa cum a promis.

Protestul sindicatelor sectoarelor 1-6 din Capitală afiliate la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a durat aproximativ o oră şi jumătate, cadrele didactice fiind nemulţumite de reducerea cu 25% a salariilor şi de faptul că din 15 septembrie în sistemul de educaţie vor fi daţi afară 15.000 de oameni.

"Protestul de miercuri s-a încheiat, am depus la registratură o scrisoare către domnul ministru iar după-amiază, la ora 17.00, ne vom alătura protestului din Piaţa Universităţii, unde îl aşteptăm pe preşedintele României să stea de vorbă cu oamenii, aşa cum a promis", a declarat pentru MEDIAFAX Liviu Pop, secretarul general al FSLI.

În scrisoarea trimisă ministrului Educaţiei sindicaliştii explică, pe trei pagini, nemulţumirile personalului din învăţământ şi sentimentele trăite de aceştia în ultima perioadă, cele mai multe de revoltă, dar mai ales de nesiguranţă.

"Este vorba de nesiguranţa locului de muncă prin reducerea cu 15.000 a numărului de posturi de la 1 septembrie, nesiguranţa salariului, redus cu 25%, cu 50 sau poate cu un procent şi mai mare, nesiguranţa temeiurilor legale în baza cărora îşi vor desfăşura activitatea la catedră profesorii prin proiectul Legii educaţiei, care este plin de erori", a mai spus Liviu Pop.

De asemenea, în scrisoarea trimisă lui Funeriu sindicatele arată lacunele din proiectul Legii educaţiei la capitolul titularizarea pe post.

"V-aţi gândit că în mediul rural o astfel de titularizare poate deveni imposibilă. Şcoala din mediul rural care are numai patru sau opt ore de chimie poate scoate postul pentru concurs în condiţiile în care chimia are în programa la gimnaziu două ore la clasa a VII-a, două ore la clasa a VIII-a. Deci, unui profesor câte clase din câte şcoli iar trebui pentru titularizare", se întreabă profesorii în scrisoarea trimisă ministrului.

De asemenea, ei semnalează faptul că trecerea clasei a IX-a la gimnaziu este o problemă la şcolile comunale, unde nu există bază materială. Totodată, ei critică ideea instituirii portofoliului educaţional în detrimentul examenului de admitere, pentru care fiecare liceu are standardele lui de performanţă.

O altă problemă ridicată este legată de proba orală a examenului de bacalaureat, înlocuită cu evaluări ale competenţelor susţinute pe parcursul anului.

În opinia FSLI, componenţa Consiliului de administraţie din unităţile de învăţământ este o altă greşeală în proiectul noii Legi a educaţiei, document care nu rezolvă nici problema clientelei politice.

"Un adevăr absolut, toate partidele care s-au succedat la guvernare din anii '90 încoace au practicat această metodă odioasă (clientela politică - n.r.), dar acum, sub conducerea «înţeleaptă» a PDL, a devenit din nou «sport naţional», atingând cote insuportabile nu numai prin număr, ci prin totala incompetenţă a acestor «clienţi politici». Sperăm în buna dumneavoastră credinţă că măcar în ceasul al 12-lea veţi asculta glasul raţiunii", se arată în încheierea scrisorii adresate ministrului Funeriu şi semnate de către sindicatele din învăţământ afiliate la FSLI sectoarele 1-6 Bucureşti, prin preşedintele de onoare al acesteia, profesorul Doina Lecca.

Reprezentanţii celor patru federaţii sindicale din educaţie anunţau, în 2 iunie, că nu renunţă la grevă şi că, începând din 3 iunie refuză să mai treacă note în cataloage, să încheie medii şi să ia parte la examene.

Preşedintele Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor, a declarat, pentru MEDIAFAX, că mai mulţi cetăţeni se vor aduna, miercuri, la ora 17.00, în Piaţa Universităţii, pentru a-l aştepta pe preşedintele Traian Băsescu să dea raportul, aşa cum s-a angajat, în 2007, că va face la interval de trei luni.

Marius Nistor a precizat că oamenii care se vor aduna în Piaţa Universităţii vin ca simpli cetăţeni, nu ca sindicalişti.

Preşedintele Traian Băsescu le-a propus, în 19 mai 2007, susţinătorilor săi adunaţi în Piaţa Universităţii, după anunţarea rezultatului referendumului de demitere a sa din funcţie, să se întâlnească în acest loc la interval de trei luni, în ultima sâmbătă din trimestru. El a propus atunci ca întâlnirea să aibă loc în ultima sâmbătă a intervalului de trei luni, începând cu ora 17.00.

No Response to "Sindicalistii au incheiat protestul la Ministerul Educatiei si merg in Piata Universitatii"

Leave A Reply

Related Posts with Thumbnails

Persoane interesate

  curs valutar oferit de: curs valutar

BlogCatalog

News & Media Blogs - BlogCatalog Blog Directory